banner_uc

Pomazánka z červené řepy

Suroviny

  • 300 g červená řepa - uvařená a oloupaná
  • 120 g sýr niva
  • 1 bílý jogurt
  • 2-3 stroužek česnek
  • pepř mletý
  • sůl
  • 1 lžička octa

Postup

Řepu uvaříme do měkka a necháme zchladnout, oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme nastrouhanou nivu, bílý jogurt a zamícháme. Ochutnáme a přidáme lžičku octa (nebo citronovou šťávu – zbaví řepu zemité chuti) a dochutíme solí (pozor na slanou nivu) a pepřem. Dáme odležet do lednice alespoň na hodinu a mažeme na pečivo. Výborná je pomazánka na sedmizrnné bagetě – jako chuťovky. Pokud chcete přípravu urychlit: Řepu lze uvařit v tlakovém hrnci cca 8 min. (chce to vyzkoušet) nebo mít koupenou předvařenou. Uvařenou horkou řepu napíchneme na vidličku a nastrouháme. A můžeme dát rychle zchladit do mrazáku a dále pokračovat dle receptu.