banner_uc

Katův šleh na pekáči

Jistě znáte oblíbený i nenáviděný „kaťák“, který jde v běžný restauracích na dračku, ale někteří kuchaři s Michelínskou hvězdou z něho šílí. Já zase trošku nevím, jestli je ještě vaření, kde je nutné používat tekutý dusík a vyrobit, tak hlínu z býčí krve:-). Tento recept je od Honzovi babi a je jednoduchý a ani si nemyslím, že je nutné dodržovat doby na marinování masa.

 

Porce: 3-4 osoby

 

Suroviny:

  • 400 g vepřového nebo kuřecího masa (nebo mix)
  • ½ skleničky Moravanky
  • 2 větší cibule
  • 2 lžíce kečupu (nemusí být)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce worcesterové omáčky
  • olej
  • pepř, sůl

 

Postup:

Maso nakrájíme na nudličky, osolíme a necháme přes noc uležet. Druhý den přidáme ¼ lžičky pepře, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce worcesterové omáčky, ½ skleničky Moravanky a 2 větší cibule nakrájené na kolečka nebo půlkolečka a necháme hodinu uležet. Pak dáme do pekáče olej a dáme péci. Pečeme na 180°C - 200°C asi tak
40-50 min. Již nemícháme a v případě potřeby můžeme podlévat vodou nebo vývarem.  Ke konci pečení přidáme 2 lžíce kečupu. Podáváme s vařeným bramborem. Ke „kaťáku“ se také výborně hodní bramboráčky.

 

Tip: pokud bychom nahradili kečup rajským protlakem, nebo passatou, tak bychom se mohli alespoň dostat do Maurerova výběru restaurací:-)