banner_uc

Žebra 3-2-1

Porce: 1 osoba

Suroviny:

  • 500 g žeber
  • mletá sladká paprika, uzená mletá paprika, mletý kmín (stejný poměr koření)
  • sůl, pepř
  • coca-cola
  • 10º pivo
  • med
  • máslo nebo sádlo

 

Tato žebra sice vyžadují dlouhou přípravu, ale mohu garantovat, že budou nejlepší, která jste kdy jedli. I můj trenér říkal, že lepší žebra nejedl 😊

Vepřová žebra – připravena na gril (pork ribs, vepřové ribsy)

Pokud narazíte na vepřová žebírka s názvem ribs nebo ribsy jsou to ony, nařezaná (na délku) krátká žebírka s kostí bez většího množství tuku pocházející z horní části žeber – nejedná se tedy o bůček.

Žebra je vhodné osušit ubrouskem a podívat se, zda neobsahují blánu. Pokud
na nich blána je, je nutné tuto blánu odstranit.

Postup:

  • fáze – suchá

Směs koření: mletá sladká paprika, uzená mletá paprika, mletý kmín, sůl, pepř

Koření smícháme a žebra na sucho tímto kořením posypeme, udusáme
a necháme je chvíli na vzduchu (cca 5 minut). Koření na nich pomalu navlhne
a přilepí se. Pečeme první 3 hodiny na sucho jen s kořením na 90ºC (ne nad 100ºC).

  • fáze – mokrá

Směs tekutin: jedna ku jedné coca-cola a 10º pivo

Balíme do alobalu a využíváme prohnutí žeber. Tekutinu nalijeme
do „mističky“, zabalíme a pečeme 2 hodiny na 120ºC.

  • fáze – glazovací

Směs glazovací: med, máslo nebo sádlo

Žebra potřeme glazovací směsí a pečeme rozbalené jen na mřížce pod grilem maximálně 1 hodinu, dokud se neudělá finální barva a kůrčička.