Porce: 1 osoba
Suroviny:
- 500 g žeber
- mletá sladká paprika, uzená mletá paprika, mletý kmín (stejný poměr koření)
- sůl, pepř
- coca-cola
- 10º pivo
- med
- máslo nebo sádlo
Tato žebra sice vyžadují dlouhou přípravu, ale mohu garantovat, že budou nejlepší, která jste kdy jedli. I můj trenér říkal, že lepší žebra nejedl 😊
Vepřová žebra – připravena na gril (pork ribs, vepřové ribsy)
Pokud narazíte na vepřová žebírka s názvem ribs nebo ribsy jsou to ony, nařezaná (na délku) krátká žebírka s kostí bez většího množství tuku pocházející z horní části žeber – nejedná se tedy o bůček.
Žebra je vhodné osušit ubrouskem a podívat se, zda neobsahují blánu. Pokud
na nich blána je, je nutné tuto blánu odstranit.
Postup:
- fáze – suchá
Směs koření: mletá sladká paprika, uzená mletá paprika, mletý kmín, sůl, pepř
Koření smícháme a žebra na sucho tímto kořením posypeme, udusáme
a necháme je chvíli na vzduchu (cca 5 minut). Koření na nich pomalu navlhne
a přilepí se. Pečeme první 3 hodiny na sucho jen s kořením na 90ºC (ne nad 100ºC).
- fáze – mokrá
Směs tekutin: jedna ku jedné coca-cola a 10º pivo
Balíme do alobalu a využíváme prohnutí žeber. Tekutinu nalijeme
do „mističky“, zabalíme a pečeme 2 hodiny na 120ºC.
- fáze – glazovací
Směs glazovací: med, máslo nebo sádlo
Žebra potřeme glazovací směsí a pečeme rozbalené jen na mřížce pod grilem maximálně 1 hodinu, dokud se neudělá finální barva a kůrčička.