banner_uc

Brambory Tartiflette

Porce: 3 – 4 osoby

Suroviny:

  • 700-800 g středně velkých brambor nakrájených na pláty (cca 0,5 cm)
  • 2-3 cibule nakrájené na půlměsíčky
  • 150-200 g slaniny (pancetty) nakrájené na menší kostičky
  • 1-2 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 sýr Reblochon nebo 2 sýry Hermadur
  • 1 kelímek (190 g) zakysané smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

Brambory nakrájené na plátky uvaříme v osolené vodě a slijeme.
Mezitím na pánvi osmažíme cibulku s jednou lžící oleje a po chvilce přidáme slaninu a opečeme dozlatova. Nakonec přidáme worcestrovou omáčkou a chvilku vyvaříme.
Zapékací misky vytřeme druhou lžíci oleje a naskládáme vrstvu brambor, trochu osolíme a opepříme, rozetřeme náplň z cibule a slaniny a přikryjeme druhou vrstvou brambor. Brambory potřeme zakysanou smetanou a navrch dáme sýr rozkrojený na čtvrtiny vždy tak, aby kůrka byla navrchu řezem dolů.
Zapékáme v předehřáté troubě na 220°C přikryté alobalem 10-15 minut, následně sundáme alobal a dopečeme dalších 10 minut. Sýr do brambor spolu se zakysanou smetanou vytvoří lahodnou omáčku a navrchu zlatavou kůrku.
Necháme vychladnout a můžeme servírovat. Můžeme podávat s kyselou okurkou
a pivem nebo se zeleninovým salátem a bílým suchým vínem.