banner_uc

Šípkový likér

Suroviny (na 2 litry):

  • 500 g šípků
  • 1,5 l vodky
  • 250 g cukru
  • 500 ml vody
  • dle chuti koření např.: skořice, badyán, hřebíček

 

Postup:

Šípky omyjeme a zbavíme stopek. Vložíme do mixeru a s citem rozdrtíme. Dáme
do sklenice, zalijeme alkoholem a denně promícháváme. Necháme alespoň 14 dní, klidně i déle.

Cukr svaříme s vodou a necháme vychladnout. Šípky přes plátýnko scedíme
a vymačkáme z nich alkohol. Přidáme vychladlý cukrový rozvar a opět necháme odpočívat (již bez míchání) 14 dní.

 

Tip:

likér je vhodný užívat na lžíci při nachlazení a výborný je zalitý vodu
nebo čajem jako grog. Lze přidat med a citron. Pokud jsme nemarinovali s kořením, lze koření přidat nyní.