banner_uc

Boloňské ragú

Možná se jedná o první postup boloňské omáčky - ragú, kdy se maso nepoužívalo mleté, ale rozdělilo se na vlákna – kdysi jsem viděl, jak po základech Boloňské omáčky pátral Jamie Oliver v Itálii.

Porce: 2 – 3 osoby

Suroviny:

  • 1 cibule
  • 2 malé mrkve
  • 2 malé petržele
  • plátek celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička pizza koření
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 5 lžic passaty
  • 300-400 g kližky
  • sůl, pepř, voda (vývar)

 

Postup:

Zeleninu nakrájíme na malé kostičky, cibuli najemno a česnek nadrobno.

Zeleninu restujeme cca 5-10 minut na olivovém oleji (můžeme přidat trošku másla),

přidáme kližku, zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme v tlakovém hrnci cca hodinu.

Dáváme pozor, aby se nám nevyvařila tekutina.

Po hodině (záleží na mase) maso vyndáme, mělo by jít natrhat na vlákna lžící
a vidličkou. Vrátíme do směsi, tu podle potřeby dochutíme, přidáme passatu
a provaříme i s vlákny masa.

Podáváme nejlépe z čerstvými tagliatelly, čerstvou bazalkou, parmazánem
a červeným vínem.