Možná se jedná o první postup boloňské omáčky - ragú, kdy se maso nepoužívalo mleté, ale rozdělilo se na vlákna – kdysi jsem viděl, jak po základech Boloňské omáčky pátral Jamie Oliver v Itálii.
Porce: 2 – 3 osoby
Suroviny:
- 1 cibule
 - 2 malé mrkve
 - 2 malé petržele
 - plátek celeru
 - 3 stroužky česneku
 - 1 lžička pizza koření
 - 1 lžička sušené bazalky
 - 2 lžíce olivového oleje
 - 5 lžic passaty
 - 300-400 g kližky
 - sůl, pepř, voda (vývar)
 
Postup:
Zeleninu nakrájíme na malé kostičky, cibuli najemno a česnek nadrobno.
Zeleninu restujeme cca 5-10 minut na olivovém oleji (můžeme přidat trošku másla),
přidáme kližku, zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme v tlakovém hrnci cca hodinu.
Dáváme pozor, aby se nám nevyvařila tekutina.
Po hodině (záleží na mase) maso vyndáme, mělo by jít natrhat na vlákna lžící 
 a vidličkou. Vrátíme do směsi, tu podle potřeby dochutíme, přidáme passatu 
 a provaříme i s vlákny masa.
Podáváme nejlépe z čerstvými tagliatelly, čerstvou bazalkou, parmazánem 
 a červeným vínem.
											
	