Možná se jedná o první postup boloňské omáčky - ragú, kdy se maso nepoužívalo mleté, ale rozdělilo se na vlákna – kdysi jsem viděl, jak po základech Boloňské omáčky pátral Jamie Oliver v Itálii.
Porce: 2 – 3 osoby
Suroviny:
- 1 cibule
- 2 malé mrkve
- 2 malé petržele
- plátek celeru
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička pizza koření
- 1 lžička sušené bazalky
- 2 lžíce olivového oleje
- 5 lžic passaty
- 300-400 g kližky
- sůl, pepř, voda (vývar)
Postup:
Zeleninu nakrájíme na malé kostičky, cibuli najemno a česnek nadrobno.
Zeleninu restujeme cca 5-10 minut na olivovém oleji (můžeme přidat trošku másla),
přidáme kližku, zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme v tlakovém hrnci cca hodinu.
Dáváme pozor, aby se nám nevyvařila tekutina.
Po hodině (záleží na mase) maso vyndáme, mělo by jít natrhat na vlákna lžící
a vidličkou. Vrátíme do směsi, tu podle potřeby dochutíme, přidáme passatu
a provaříme i s vlákny masa.
Podáváme nejlépe z čerstvými tagliatelly, čerstvou bazalkou, parmazánem
a červeným vínem.