banner_uc

Vepřové výpečky v mrkvi

Porce: 4 osoby

Suroviny:


  • 12 středních mrkví
  • 500 g vepřové krkovice
  • 2 střední cibule
  • 1 kostka zeleninového masoxu
  • olej nebo sádlo
  • hladká mouka
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek (nemusí být)
  • ½ lžičky kmínu
  • brambory jako příloha

 

Postup:

Maso nakrájíme na kostičky, půl cibule na půlkolečka a 1 mrkev na půlkolečka. Vše vložíme do pekáčku, přidáme kmín, sůl, malou lžičku oleje nebo sádla
a promícháme. Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 200ºC a pečeme cca 1 hodinu (záleží 
na troubě) s občasným promícháním a podlitím trochou vody. Vodou nepodléváme moc, aby se maso nedusilo ale vypékalo.

Mrkev oloupeme a na struhadle nastrouháme nahrubo. Zbytek cibule nakrájíme na kostičky. Do hrnce dáme olej nebo sádlo, přidáme zesklovatět cibulku
a následně přidáme nastrouhanou mrkev. Mrkev v hrnci také trochu opékáme. Poté přilijeme vodu tak, aby byly mrkev celá ponořená, přidáme kostku masoxu a vaříme 
do změknutí. V trošce vody rozmícháme hladkou mouku, kterou zahustíme mrkev, a ještě krátce povaříme. Dochutíme solí, pepřem
a případně muškátovým oříškem.

Když máme obojí připravené, přidáme výpečky i s výpekem do již hotové mrkve a promícháme.

Jako příloha se hodí vařené brambory.