banner_uc

Šakšuka

Porce: 2 osoby

Suroviny:

  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky koření Harissa
  • cca 150 g červené papriky
  • 400 g rajčat (čerstvá nebo
    z plechovky)
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 4 vejce
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • sůl, pepř
  • trocha vody
  • čerstvá pažitka, petrželka nebo koriandr
  • sezam na posypání

Postup:

Na pánvi orestujeme česnek a papriku nakrájenou na menší kostičky, přidáme rajčatový protlak a koření Harissa a chvíli podusíme. Vmícháme nakrájená rajčata a římský kmín, osolíme a opepříme podle chuti. Podusíme dalších cca 15 minut, můžeme přidat trochu vody, aby vznikla hustější, ale mokrá směs.  Ve vniklé směsi uděláme lžící 4 důlky a rozkleneme do nich vejce. Přiklopíme a necháme zatáhnout. Do teplé směsi přidáme dvě lžíce bílého jogurtu a už nevaříme. Nakonec posypeme nasekanou pažitkou, petrželkou nebo koriandrem a sezamem.

Tip:

můžeme servírovat s plátky salátové okurky, 2–4 vlašskými ořechy a k pití
se hodí ajran 😊